25 Mart 2015 Çarşamba

Yunanistan: Nikos Romanos’un Açlık Grevleri Üzerine Mesajı

roma

10 Aralık 2014’te eğitim hakkı için 31 gün boyunca sürdürdüğü açlık grevini, taleplerinin kabûl edilmesiyle sonlandıran anarşist tutsak Nikos Romanos, 2 Mart’tan bu yana Yunanistan’da C Tipi hapishanelere karşı yürütülen açlık greviyle ilgili olarak bir mesaj yayınladı:


2 Mart günü, anarşist ve siyasi tutsaklar umut tacirlerinin sol yönetimine rağmen, pürüzsüz bir şekilde yürüyen terörle mücadele kampanyasının gizli içeriğini hedef alan bir açlık grevine başladılar. Savaşan Tutsaklar Ağı’nda (DAK) yer alan anarşist yoldaşlar ve Maziotis, Koufodinas ve Gournas geçtiğimiz yıllar içerisinde süregiden baskının gelişimini ifade eden genel bir çerçeve ortaya koydular. Bu sebeple, taleplerinin her biri olağanüstü hâl rejimini ve onun baskıdan başka bir şey olmayan temel dışavurumunu ortaya dökmektedir. SYRIZA seçildikten sonra – aralarında benim de olduğum – pek çok yoldaş, SYRIZA’yı gerçek yüzünü meydana çıkarmaya zorlayacak anarşist perspektiften provokasyonlara ihtiyaç olduğuna inanıyordu. Kapitalizmin yüzünü, modern iktidarın yöneticilerinin yüzünü, sermayenin uşaklarının yüzünü… Bunun yanı sıra bütün tarihsel dönemlerden ziyaretçilerin olduğu bu maskeli baloyu izleyenlerin, bütün maskelerin altında hiçbir zaman ne iyileştirilebilecek ne de reforme edilebilecek, ancak her türlü yola başvurarak yok edilebilecek iktidarın yüzünü keşfetmelerine zorlamak gerektiğine inanıyorduk. SYRIZA’ya oy atmak için sandık başına sürüklenen bütün anarşistler duysun bunu.
Ancak SYRIZA’nın toplumsal mücadelelerin kurumsal kolu olmaktan ve seçim öncesi dönemde yürüttüğü sindirilebilir retorikten, hepimizin bildiği hükümet gerçekliğine hızlı bir geçiş yaptığı aşikâr hâle geldi.
Önündeki her şeyi silip süpüren uluslararasılaşmış baskı fırtınası, üstü kapalı olarak kapitalizmin yapısal krizine ve bunun toplumsal yaşamın her seviyesinde yeniden yapılandırılmasıyla ilgilidir. Vicdanlarını banka kredisi formunda kapitalist cennete üyelik kartları vererek satın aldıktan sonra, şimdi de onları demokrasinin herhangi bir çıkmazı olmadığına inandırmaya çalışıyorlar. Cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir. Ve bu da Sol’un dünya hegemonyasının stratejik doğrultularına yaptığı ne ilk ne de son önemli katkıdır. Karşı karşıya olunan baskı yapbozuna eklenen son parça ise Angeliki yoldaşın tutuklanması ve terörle mücadele dairesinin Ateş Hücreleri İttifakı üyelerine, onların dostlarına ve yakınlarına karşı yürüttüğü pogrom [kıyım] oldu. Hayatlarının bir dönemini demir parmaklıklar ardında geçirmiş olanlar, tutsaklığın her günkü tekdüze tekrarları boyunca kendileriyle beraber duranlara, sevdiklerine yönelik bu duygusal şantajın boyutunu kolayca idrak edebileceklerdir. Terörle mücadele dairesi ve hâkimler tarafından azmettirilen gerçek bir kâbustur bu. Eğer bu kişiler şahsî olarak ödeyecekleri bedeli üzerlerinden atabilirlerse; siyasi bedeller, onları siyasi efendilerinin üzerine kalacaktır. Ve onurluymuş gibi davranmaları adına, bırakın vakti geldiğinde yumruklarını kaldırsınlar. Böylece Ateş Hücreleri Komplosu tutsak üyelerinin ve açlık grevlerinin alacağı başarılı sonuç, isyancıların yakınlarına yönelik intikamcı zulmün yolunun tıkanması sonucunu verecektir. Aynı şekilde Savaşan Tutsaklar Ağı’nın, Maziotis, Koufodinas ve Gournas’ın ve yoldaşlarının zaferi, siyasi muhaliflere karşı hegemonya kurma saldırısından önce büyük bir engel ortaya koyacaktır. Bu bağlamda, isyancı tutsakların ve dayanışma hareketinin mücadelesinin önemi oldukça fazladır. Yalnız hapishane duvarlarında değil, aynı zamanda otorite (ve otoritenin imajı) üzerinde çatlaklar açma fırsatı önümüzdedir. Koşulları anlıyor, eylemlerimizi ortaklaştırıyor ve tutkumuzu her türden ve retorikten otoriteye karşı birleştiriyoruz. Çünkü özgürlüğü seven ve adaletsizlikten nefret eden herkes, hapishaneleri yok etmenin yollarını her zaman arayacaktır.

SÖMÜRÜ MEDENİYETİYLE ATEŞKES YOK

AÇLIK GREVCİLERİNİN MÜCADELELERİNE ZAFER
BÜTÜN TALEPLER DERHÂL KABÛL EDİLSİN
Nikos Romanos
Korydallos Hapishanesi E Kanadı, 15/3/2015.

Alıntı:
İsyandan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder